Persberichten Victorientje

Actie voor behoud
arm Victorientje
 
 
Van onze verslaggever
ALKMAAR – Op monumentendag, zaterdag 12 september, gaat de website www.victorientje de lucht in, ter ondersteuning van de actie voor behoud van de arm van het Victoriebeeld in het parkje bij de Friesebrug. Doel is dat ‘Victorientje’ blijvend haar arm terugkrijgt. Nu heeft het beeld alleen op 8 oktober haar beide armen.  
Vanaf ruim tien jaar geleden, sloopten vandalen steevast na de iedere jaarlijkse ontzetviering op 8 oktober de rechter arm van het vrijheidsbeeld. Tot de gemeente besloot de arm zelf ieder jaar na de ontzetviering te verwijderen en te bewaren tot de volgende ontzetviering.
Enkele jaren geleden nam Alkmaarder Ben Bijl het initiatief het beeld beter te beveiligen en kwam er een hoog smeedijzeren hek en doornige beplanting. Bijl zorgde ook voor twee reservearmen.
Bleef de wens, dat de arm permanent aan het beeld wordt bevestigd. Het armloze stedelijke vrijheidsymbool (Alkmaars Victorie op de Spanjaarden in 1573) staat er nu 364 dagen van het jaar éénarmig bij.
Restaurateur Pieter Koorn steunt de actie van Ben Bijl en heeft nu een informatieve website gemaakt met als doel het behoud van een complete Victorientje, dus met twee armen. Op de site wordt de historie van het Victoriebeeld en het gelijknamige park uitvoerig beschreven. Pauline Bakker maakt speciaal voor de website, en ondersteuning van de actie, een schilderij van Victorientje.
Koorn: ‘We willen de aandacht vestigen en het besef vergroten dat Victorientje met één arm een aanfluiting is voor de stad. Gelukkig staat het beeld sinds kort weer op de lijst van onderhoud van rijksmonumenten in de gemeente Alkmaar. Het onderhoud lijkt nu verzekerd’.
Tijdens de historische markt op de open monumentendag staat in de Grote Kerk een stand over Victorientje. Bezoekers kunnen op een formulier het gewicht raden van de betonnen replica-arm van het beeld. Wie het juist gewicht invult krijgt een wapenschild met stadsburcht van Alkmaar cadeau. Ook via de website www.victorientje.nl kan nog tot 8 oktober worden ingezonden. Iedereen met suggesties en of aanvullingen op de website is van harte welkom bij de hiostorische markt op 12 september in de Grote Kerk, van 9.30 tot 16.00 uur.
 
Fotobijschrift:
Rechts Ben Bijl en links Pieter Koorn met de reservearm van Victorientje. Foto Berend Ulrich.
 Ben_Bijl_met_Pieter_Koorn_aug__2009_3__2_.JPG